Trusted advisor met de erkende RB-titel

Onze RB Academy dicht het gat tussen theorie en praktijk. De Academy is zorgvuldig samengesteld om jou op te leiden tot een trusted advisor voor het mkb en leidt jou op tot belastingadviseur met de erkende RB-titel achter je naam. De Academy biedt jou de waardevolle combinatie van werken en leren. Alle kennis die je opdoet, is direct toepasbaar in de mkb-praktijk. Met de kennis en ervaring die je als student opdoet, verkrijg je een lidmaatschap dat professionaliteit erkent en stimuleert. Word ook een RB: een belastingadviseur die het vak bijhoudt en aanspreekbaar is op de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt.

Flexibel modulair onderwijs

De Academy bestaat uit een uitgebreide selectie van 35 modules. Afhankelijk van je leerlijn kun je al binnen 2 tot 3 jaar de RB-titel achter je naam plaatsen, maar je mag hier ook 5 jaar over doen. De RB Academy is modulair en daarmee flexibel in te richten. Start wanneer je wilt. Je zit niet vast aan de standaard startmomenten in september of februari, maar kan op elk moment beginnen. Welke route en hoeveel tijd je hiervoor neemt, dat is aan jou. Ben je niet geïnteresseerd in de volledige opleiding tot RB, maar wel in het verrijken van jouw kennis op specifieke onderwerpen? Je hebt ook de mogelijkheid om losse modules te volgen die zich richten op specifieke vaardigheden of theoretische verdieping van jouw fiscale kennis.

Modules in elke vorm

Bijna alle modules worden meerdere keren per jaar aangeboden in zowel een klassikale als digitale vorm. Eén ding staat vast: je leert van de besten, namelijk een poule van hoogleraren en ervaren docenten in combinatie met gespecialiseerde fiscaal economen en juristen uit de praktijk.  Bij de RB Academy heb jij de regie in handen. Ontdek onze diverse leerlijnen en modules en bepaal zelf jouw route. Of je nu jouw fiscale kennis wilt verdiepen, specifieke vaardigheden wilt ontwikkelen of de volledige RB-titel wilt behalen: wij bieden de flexibiliteit en ondersteuning die jij nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Start nu jouw reis!

Bekijk jouw opties en start vandaag nog jouw reis naar een succesvolle carrière als Register Belastingadviseur!

Bij de RB Academy streven we ernaar om onze studenten maximale flexibiliteit te bieden. Daarom worden al onze modules meerdere keren per jaar aangeboden, zowel fysiek als digitaal.

Fysieke modules

Als je ervoor kiest om een module fysiek te volgen, kies je voor een klassikale module. Een klassikale module bestaat uit colleges op locatie (het aantal is afhankelijk van de studielasturen) die worden geleid door een docent. Klassikale modules vinden plaats op locaties van BCN, gelegen op toegankelijke plekken in Utrecht, Zwolle en Eindhoven. Deze goed uitgeruste locaties bieden de omgeving voor een optimale leerervaring. Bovendien zijn alle volledige dagelijkse sessies inclusief lunch en drinken en de halve dagen inclusief drinken.

Digitale modules

Voor studenten die de voorkeur geven aan digitaal leren, zijn er digitale modules beschikbaar. Bij een digitale module dien je op basis van zelfstudie en aan de hand van kennisclips en (niet-verplichte) digitale vragenuren met de docent de kennis tot je te nemen. Deze kennissessies worden online gehost via MS Teams. Dit biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan de vragenuren vanuit het comfort van jouw eigen omgeving, zonder in te leveren op de kwaliteit van het onderwijs.

Kies wat bij jou past!

Welke locatie en leermethode je ook kiest, bij de RB Academy staat jouw leerervaring centraal. Ontdek al onze locaties en meld je aan voor een leerzame en inspirerende opleiding tot Register Belastingadviseur!

 

Modulair en flexibel

De RB Academy is een modulaire opleiding, wat hem ook heel flexibel maakt. Bijna alle modules worden meerdere keren per jaar aangeboden in zowel een klassikale als digitale vorm. Zo ben je de baas over je eigen planning en plan je een module wanneer jij daar tijd voor hebt. Daarnaast kies je per module welke studievorm beter uitkomt. Zo wil je fiscale theorie misschien digitaal bestuderen, maar een vaardigheidstraining klassikaal volgen. Bijna elke combinatie is mogelijk, jij bepaalt!

Voor wie zijn onze leerlijnen geschikt?

Onze modulaire, praktijkgerichte opleiding tot RB biedt diverse leerlijnen die zijn afgestemd op verschillende achtergronden en ervaringsniveaus. Of je nu startend bent in de wereld van de fiscaliteit of al een ervaren professional: er is een geschikte route voor jou om RB te worden! Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare leerlijnen en de instroomeisen:

 

Leerlijn voor HBO

 • Je hebt een hbo-opleiding Fiscaal Recht, Fiscale Economie of Finance Tax and Advice afgerond 
 • Je hebt de wo-bacheloropleiding Fiscaal Recht of Fiscale Economie afgerond
 • Je hebt het RB College afgerond 

Leerlijn voor WO

 • Je hebt een wo-masteropleiding Fiscaal Recht of Fiscale Economie 

Leerlijn voor fiscale instromers

 • Je volgt een mbo-, hbo- of wo-opleiding zonder specifieke fiscale achtergrond of anders dan bovenstaand genoemde opleidingen, of je hebt deze opleiding al afgerond

Leerlijn voor accountants

 • Je bent als accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA) ingeschreven in het NBA-Register 

Leerlijn voor RBc-Leden

 • Je staat ingeschreven in het RBc-Register 

Investering per leerlijn

In ons modulaire onderwijssysteem hanteren wij een flexibele aanpak waarbij de jaarlijkse investering kan variëren, afhankelijk van de door jou gekozen leerroute en jouw voorkeur voor digitaal of fysiek onderwijs. Wij factureren per onderdeel, wat betekent dat de kosten afhankelijk zijn van jouw individuele traject. 

Elke student krijgt een maximale studieperiode van 5 jaar toegewezen. De geschatte doorlooptijd vertegenwoordigt een gemiddelde studieduur waarin de desbetreffende leerlijn typisch wordt afgerond. Jouw individuele situatie, werkervaring en achtergrond kunnen echter van invloed zijn op de snelheid waarmee je de opleiding kunt voltooien. 

Wij kijken altijd naar jouw individuele situatie en leveren altijd een persoonlijk opleidingsplan. Er kan gebruik gemaakt worden van vrijstellingen, die je kunt verkrijgen door bijvoorbeeld deelname aan schakelprogramma’s, extra cursussen of andere relevante opleidingen die je in de afgelopen 5 jaar hebt afgerond. Deze vrijstellingen dragen bij aan het verkorten van de duur van de opleiding en hebben daardoor een direct effect op de investering.

 

HBO

Duur van de opleiding maximaal 5 jaar 
Verwachte doorlooptijd 2,5 jaar
Modules 23 modules (3 examen en 20 participatie)
Gemiddelde jaarlijkse investeringskosten € 3.210,- (uitgaande van de maximale studieduur) 

 

WO

Duur van de opleiding maximaal 5 jaar 
Verwachte doorlooptijd 2 jaar
Modules 20 modules (20 participatie)
Gemiddelde jaarlijkse investeringskosten € 2.540,- (uitgaande van de maximale studieduur) 

Fiscale instromers

Duur van de opleiding maximaal 5 jaar 
Verwachte doorlooptijd 5 jaar
Modules 35 modules (15 examen en 20 participatie)
Gemiddelde jaarlijkse investeringskosten € 4.850,- (uitgaande van de maximale studieduur) 

 

Accountants

Duur van de opleiding maximaal 5 jaar 
Verwachte doorlooptijd 3 jaar
Modules 22 modules (11 examen en 11 participatie)
Gemiddelde jaarlijkse investeringskosten € 3.350,- (uitgaande van de maximale studieduur) 

 

RBc-leden

Duur van de opleiding maximaal 5 jaar 
Verwachte doorlooptijd 3 jaar
Modules 25 modules (12 examen en 13 participatie)
Gemiddelde jaarlijkse investeringskosten € 3.640,- (uitgaande van de maximale studieduur) 

 

Overige kosten

Inzage schriftelijk examen € 25,- 
Afleggen schriftelijk examen 275,-
Afleggen mondeling examen € 515,-
Behandeling bezwaarschrift € 135,-
Behandeling beroep € 135,-
Beoordeling vrijstellingsverzoek € 135,-

  Getoonde prijzen zijn exclusief BTW en onder voorbehoud van wijzigingen 

De RB Academy biedt vele carrièremogelijkheden:

 • Als deskundige op fiscaal gebied beschik je over grondige en actuele kennis van essentiële belastingwetten zoals loonbelasting, inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting.
 • Je bent de adviseur voor ondernemers en directeur-grootaandeelhouders, waarbij je hen begeleidt bij fiscale vraagstukken, aftrekposten en optimalisatiemogelijkheden.
 • Als Register Belastingadviseur ben je een gewaardeerde ‘trusted advisor’ voor het MKB, waarbij je expertise en advies van onschatbare waarde zijn voor kleine en middelgrote bedrijven.
 • Het afronden van de opleiding biedt jou de mogelijkheid om lid te worden van het Register Belastingadviseurs en jezelf te onderscheiden als RB (Register Belastingadviseur), waarmee je wordt erkend als een gekwalificeerde en professionele belastingadviseur.

Lees de ervaringen van onze RBA-studenten hieronder:

Vragen?

Sylvia Baas

Neem contact op met onze studentbegeleider Sylvia.

Foto van: H. van Campen AA

H. van Campen AA

Vakgroep Jaarrekening en Externe Verslaggeving

Foto van: mr. M.C. de Graaf

mr. M.C. de Graaf

Vakgroep Internationaal Belastingrecht

Foto van: mr. dr. W.R. Kooiman

mr. dr. W.R. Kooiman

Vakgroep ABTBS

Foto van: L.S. Rijff

L.S. Rijff

Vakgroep Deelnemingsvrijstelling en Liquidatieverliesregeling

Foto van: mr. R. Stam

mr. R. Stam

Vakgroep Eigen Woning

Foto van: mr. K. Soekhlal

mr. K. Soekhlal

Vakgroep Vennootschapsbelasting en dividendbelasting & Vermogensvergelijking IB en privévermogensvergelijking & Vermogensvergelijking vennootschapsbelasting

Foto van: mr. R.J. Roerink

mr. R.J. Roerink

Vakgroep Inkomstenbelasting Winst & ABTBS

Foto van: J.J. Ebbinga

J.J. Ebbinga

Vakgroep Vermogensrecht

Foto van: mr. dr. B. Snijder-Kuipers

mr. dr. B. Snijder-Kuipers

Vakgroep Wwft

Foto van: mr. F.H. van der Kamp

mr. F.H. van der Kamp

Vakgroep Huwelijks Vermogensrecht en Erfrecht

Foto van: mr. drs. F.J.P.M. Haas

mr. drs. F.J.P.M. Haas

Vakgroep Procesvoering

Foto van: mr. L.C.M. Admiraal

mr. L.C.M. Admiraal

Vakgroep Vermogensrecht

Foto van: prof. dr. T.M. Berkhout

prof. dr. T.M. Berkhout

Vakgroep Fiscale Aspecten van Vastgoed

Foto van: drs. M.T.E. Robben

drs. M.T.E. Robben

Vakgroep Inkomstenbelasting Particulier & Bedrijfsopvolging in de Praktijk

Foto van: mr. H.J. Steller

mr. H.J. Steller

Vakgroep Omzetbelasting

Foto van: N. Riggelink

N. Riggelink

Vakgroep Inleiding Belastingrecht

Foto van: mr. A.F.J.P. Thielemans

mr. A.F.J.P. Thielemans

Vakgroep Omzetbelasting

Foto van: K. Kievit LLM RB

K. Kievit LLM RB

Vakgroep Schenk- en Erfbelasting

Foto van: dr. Y.M. Tigelaar-Klootwijk

dr. Y.M. Tigelaar-Klootwijk

Vakgroep Bedrijfsopvolging in de Praktijk

Foto van: mr. P.L.F. Seegers

mr. P.L.F. Seegers

Vakgroep Inleiding Belastingrecht

Foto van: A. van der Paardt

A. van der Paardt

Vakgroep Fiscale Aspecten van Vastgoed

Foto van: P. Verloop

P. Verloop

Vakgroep Ondernemingsrecht

Foto van: mr. D.J. van Noord

mr. D.J. van Noord

Vakgroep Ondernemingsrecht

Foto van: drs. O.M. de Groot RB

drs. O.M. de Groot RB

Vakgroep Personenvennootschappen & Inbreng in de BV & Herstructureren in het mkb

Foto van: mr. A. van Maurik

mr. A. van Maurik

Vakgroep Schenk- en Erfbelasting

Foto van: mr. drs. W.A.P. Nieuwenhuizen

mr. drs. W.A.P. Nieuwenhuizen

Vakgroep Omzetbelasting

Foto van: mr. A.J. van Lint

mr. A.J. van Lint

Vakgroep Inkomstenbelasting Winst, ABTBS, Verdieping Aanmerkelijk Belang

Foto van: mr. K. Anrar

mr. K. Anrar

Vakgroep Inleiding Staats- en Bestuursrecht

Foto van: A. Dhoen

A. Dhoen

Vakgroep Vennootschapsbelasting en Dividendbelasting

Foto van: mr. A.T.P. Nefkens RB

mr. A.T.P. Nefkens RB

Vakgroep Formeel Belastingrecht

Foto van: B. Herrijgers

B. Herrijgers

Vakgroep Vermogensvergelijking IB en privévermogensvergelijking & Vermogensvergelijking vennootschapsbelasting

Foto van: mr. C.L.M. Brouwers

mr. C.L.M. Brouwers

Vakgroep Inkomstenbelasting Particulier

Foto van: E. Donicie

E. Donicie

Schrijfvaardigheden

Foto van: mr. G.J.A.W.E. van de Kreeke

mr. G.J.A.W.E. van de Kreeke

Vakgroep Inleiding Staats- en Bestuursrecht

Foto van: mr. M.T.W. Aandewiel

mr. M.T.W. Aandewiel

Vakgroep Loonheffing

Foto van: prof. dr. A.C.G.A.C. de Graaf

prof. dr. A.C.G.A.C. de Graaf

Vakgroep Internationaal Belastingrecht

Foto van: mr. R.E. Zwier

mr. R.E. Zwier

Vakgroep Inkomstenbelasting Particulier & Inkomstenbelasting Winst

Foto van: mr. J.F.H. van den Belt

mr. J.F.H. van den Belt

Vakgroep Huwelijks Vermogensrecht en Erfrecht

Foto van: mr. M.J. Swenker

mr. M.J. Swenker

Vakgroep Inbreng in de bv

Foto van: G. van IJzendoorn

G. van IJzendoorn

Vakgroep Jaarrekening en Externe Verslaggeving

Foto van: mr. P.J.G. Smolders

mr. P.J.G. Smolders

Vakgroep Herstructureren in het mkb

Foto van: P. Draijer

P. Draijer

Vakgroep Gedrags- en Beroepsethiek

Foto van: mr. P.P.S.C. Tielemans

mr. P.P.S.C. Tielemans

Vakgroep Inkomstenbelasting Winst & Omzetbelasting

Tim Peters van Ton<br>Leerlijn voor de Belastingconsulent

Tim Peters van Ton
Leerlijn voor de Belastingconsulent

Tim heeft vanuit zijn functie als Belastingconsulent de opleiding tot RB gevolgd aan onze RB Academy: “De Academy heeft mij professioneel veel gebracht. Door de opleiding ben ik veel sterker in mijn schoenen gaan staan. Ik heb veel kennis opgedaan over de theorie en de praktijk als belastingadviseur. Ik ben veel zelfverzekerder geworden in het bijstaan en adviseren van mijn klanten. Ga vooral beginnen met de opleiding! Ik heb er geen dag spijt van gehad.”

Lees meer
Jay Brands<br>Leerlijn voor fiscalisten met een afgeronde hbo-opleiding

Jay Brands
Leerlijn voor fiscalisten met een afgeronde hbo-opleiding

Jay heeft na zijn hbo-opleiding de RB Academy gevolgd: “Ik vind het leuk om mezelf te ontwikkelen in het vakgebied van belastingadviseur. Ik vind het brede scala aan vakken een grote toevoeging aan mijn kennis en vaardigheden. Mijn tip: start de opleiding! Je krijgt alle praktische tools aangeleerd die je direct kunt inzetten. Bovendien kom je bij een onwijs leuke beroepsvereniging waar mooie vriendschappen kunnen ontstaan.”

Lees meer

Wat levert deze opleiding bij het RB jou op?

 • Toegang tot juridische- en fiscale modellen voor de adviespraktijk
 • Deelname aan een actief discussieforum. Word onderdeel van een fiscale community!
 • Leren van de beste docenten
 • Fiscale ondersteuning van Bureau Vaktechniek
 • Altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving
 • Korting op cursussen