Na vier jaar op de loonlijst van een bedrijf in de automotive industrie te hebben gestaan, wilde Leon van Ommen zijn droom waarmaken: een bedrijf runnen waar mensen met een voorliefde voor klassieke auto’s terechtkunnen voor (ver)koop, stalling en onderhoud. De locatie vormt tegelijkertijd het verrassende decor voor meetings en events. Om dat te bereiken moest hij de stap naar het zelfstandig ondernemerschap zetten. Zijn Register Belastingadviseur (RB) Remco de Graaf begrijpt hoe moeilijk het is om al je zekerheden op te zeggen. Leon: “Tegelijkertijd hielp hij me bij het vinden van de beste oplossing.”

Het leven van Leon was tot voor kort vrij overzichtelijk. Hij was net met zijn vrouw en kinderen verhuisd naar Oegstgeest, ging vijf dagen per week naar zijn werk en ontving rond de 21e van de maand zijn salaris. Totdat hij zijn ondernemersgeest niet meer kon bedwingen: het was tijd voor de volgende stap. Leon: “Samen met een collega, die net zo’n voorliefde voor klassieke auto’s heeft als ik, bedachten we Differs Group. Maar hoe combineerde ik dat idee met de financiële behoeftes van mijn gezin?”

“De nieuwe situatie moet zo worden, dat ik in financieel opzicht voor mijn gezin kan blijven zorgen”
Leon van Ommen, eigenaar Differs Group

Financiële zekerheid
Leon nam contact op met het Haagse accountancykantoor Smit en De Wolf, waar ook zijn vader mee samenwerkte. Daar ontmoette hij Remco. Het eerste wat hij tegen hem zei: “De nieuwe situatie moet zo worden ingericht, dat ik in financieel opzicht voor mijn gezin kan blijven zorgen.”

Salaris dga
Leon bepaalde eerst – in opdracht van Remco – hoeveel hij elke maand nodig heeft om rond te komen. Om ervoor te zorgen dat hij dat bedrag daadwerkelijk ontvangt, richtten de heren een beheer bv op, waarvan Leon directeur-grootaandeelhouder (dga) werd. Een beslissing die mogelijk invloed had op de hoogte van het salaris dat Leon zichzelf elke maand wilde uitkeren. Remco: “Aan het salaris van een dga zijn eisen gesteld. Zo moet het marktconform zijn (met een marge van vijfentwintig procent) en minimaal € 45.000 per jaar bedragen. Gelukkig voldeden de wensen van Leon daaraan.”

Werkmaatschappij oprichten
Leon richtte daarnaast samen met zijn collega een werkmaatschappij op: Differs Groep bv. Leon: “Onder deze werkmaatschappij vallen de entiteiten die horen bij de verschillende activiteiten van ons bedrijf. Zowel mijn collega als ik belasten maandelijks vanuit onze eigen beheer bv een vaste management fee door aan de werkmaatschappij. Die fee gebruiken we vervolgens om onszelf een salaris uit te betalen.”

Salaris vs dividend
Het is een holdingconstructie die vaak wordt gehanteerd. Remco: “Het grote voordeel hiervan is dat je als ondernemer zeker bent van je inkomsten – mits er door de werkmaatschappij genoeg geld wordt verdiend natuurlijk. Oók als Leon ziek wordt, want in zijn situatie geldt de doorbetalingsplicht.”

Zakelijke- en privébelangen
Leon is blij dat Remco alle mogelijkheden en zowel de zakelijke als privébelangen continu in het oog houdt. Leon: “Natuurlijk wil ik als ondernemer geld verdienen, maar ik wil ook zo lang mogelijk voorkomen dat ik in de hoogste belastingschijf van 52 procent terechtkom.”

Sparringpartner
Zonder Remco had Leon er nu heel anders bijgezeten. Waarschijnlijk met grote wallen onder zijn ogen, vanwege alle slapeloze nachten. Leon: “Omdat ik ook veel zelf wil doen, weet ik inmiddels best wat van fiscale zaken af. Maar lang niet alles, daarvoor is het veel te complex. Het is mijn grootste nachtmerrie dat ik in fiscaal opzicht een verkeerde keuze maak en achteraf de deksel op mijn neus krijg. Met Remco als sparringpartner aan mijn zijde weet ik zeker dat dat niet gebeurt.”

Salaris dga: niet te hoog en niet te laag
Aan de hoogte van het salaris van een dga zijn eisen gesteld. Dat komt omdat het onder de gebruikelijkloonregeling valt. Iets wat als ondernemer misschien vervelend lijkt, maar juist in je voordeel werkt. Want een te laag salaris is niet handig, omdat je dan in de praktijk meer moet opnemen en daarmee je schuld aan de bv snel oploopt. De Belastingdienst kan dit zien als dividenduitkering, en daarover moet belasting worden betaald. Als er eigenlijk geen geld voor is, kan dit een probleem zijn. Een te hoog salaris is daarentegen ook niet voordelig, omdat het belastingtarief kan oplopen tot maar liefst 52 procent. Aanvulling van het inkomen met dividend is dan voordeliger, omdat dat privé wordt belast tegen 25 procent. Een RB kan je precies vertellen wat in jouw situatie het meest voordelig is

Leon van Ommeren

Leon van Ommen, eigenaar Differs Group

Na vier jaar op de loonlijst van een automotive industrie bedrijf begon Leon in 2019 Differs Group. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in (ver)koop, stalling en onderhoud van klassieke auto’s. Tegelijkertijd vormt de garage het decor voor meetings en events.

Remco de Graaf, RB bij Smit en De Wolf

Remco de Graaf begon zijn carrière als voetballer bij ADO Den Haag. Na zijn actieve loopbaan als voetballer volgde een carrièreswitch. Na verschillende functies kwam Remco als assistent accountant bij Rosier Bij Van Kan terecht. Na vier jaar stapte hij begin 2019 over naar Smit en De Wolf.  In 2019 volgde hij ook de RB Academy. Bij Smit en De Wolf is Remco als Register Belastingadviseur betrokken bij Differs Group.
Remco de Graaf