Jan-Peter Ruis richtte in 2015 Plastica Panaro Services op, een bedrijf dat koffers en bijpassende schuiminterieurs produceert. De snelle ontwikkeling die Jan-Peter de afgelopen jaren doormaakte is ronduit indrukwekkend. “We zijn al drie keer verhuisd vanwege de groeiende voorraden, zijn internationaal actief en werken met bedragen waar ik vroeger alleen maar van kon dromen. Om het allemaal te kunnen bolwerken heb ik negen man in dienst.”
Het nadeel van deze groei was de steeds groter wordende persoonlijke aansprakelijkheid. Jan-Peter: “Plastica Panaro Services was een eenmanszaak en toen ik groeide ontstond het idee om over te stappen naar een bv. Maar hoe werkt dat? Ik heb van dat deel van ondernemen echt geen kaas gegeten en realiseerde me dat ik – om op verantwoorde wijze te kunnen groeien – hulp nodig had van een expert.”

“Door het advies van mijn RB ga ik de toekomst sterker tegemoet.”
Jan-Peter Ruis, eigenaar van Plastica Panaro Services

Van eenmanszaak naar bv
Tijdens de groei van zijn bedrijf liep Jan-Peter regelmatig tegen een muur op. “Ik kon en wilde de persoonlijke aansprakelijkheid die de groei met zich meebracht niet dragen. Tijdens gesprekken met mijn Register Belastingadviseur ontstond het idee om over te stappen naar een bv. Maar hoe werkt dat? Welke stappen moet ik nemen? Welke voor- en nadelen zijn er? Ik heb van dat deel van ondernemen echt geen kaas gegeten.” Gelukkig ontmoette hij tijdens de uitreiking van de Zoetermeerse innovatieprijs Charlotte, RB bij Worrel & Jetten. “Tijdens ons eerste gesprek zat ik klaar met boeken vol cijfertjes van mijn bedrijf. Bleek dat het daar in eerste instantie helemaal niet om ging. Ze wilde juist weten wat ik doe en waar ik naartoe wil. Op dat moment voelde ik: dit is een match.”
Ruisend versus geruisloos
RB Charlotte Wilhelmus legde Jan-Peter uit wat de mogelijkheden vanuit fiscaal oogpunt waren, inclusief de financiële consequenties. Charlotte: “Als je van eenmanszaak naar bv gaat heb je twee opties: je kunt de eenmanszaak ruisend of geruisloos de bv inbrengen. In het eerste geval moet je direct met de fiscus afrekenen. Ga je voor optie twee dan kun je nu de kosten drukken, maar mogen er de komende drie jaar geen aandeelhouders toe- of uittreden.” Vanwege de goodwill die in de eenmanszaak van Jan-Peter zat, lag een geruisloze inbreng voor de hand. Toch adviseerde Charlotte hem dat juist niet. “Jan-Peter had een beter gevoel bij een constructie waarbij hij direct met de fiscus kon afrekenen. Dus daar hebben we naar gehandeld.” Dit soort persoonlijke advies is voor Jan-Peter precies de meerwaarde van een RB. “Dankzij Charlotte ga ik de toekomst sterker tegemoet.”

Proactief advies
De soepele start typeert de verdere samenwerking tussen Charlotte en Jan-Peter. “Charlotte kijkt niet alleen naar cijfers uit het verleden. Ze richt zich ook op de toekomst. Toen ik laatst mijn beste maand ooit had gedraaid, belde ze. Om me te feliciteren. En te vragen hoe ik met de extra inkomsten om wilde gaan. Misschien kon ik wel investeren? Er volgden gelijk enkele adviezen, inclusief alle plus- en minpunten.” Die ondersteuning is precies waarom Jan-Peter de inzet van zijn RB zo waardevol vindt. “Charlotte adviseert over zaken waarvan ik het bestaan niet ken. Door haar ga ik de toekomst sterker tegemoet.”
Gouden tip van ondernemer Jan-Peter Ruis
Win advies in, onder andere van een Register Belastingadviseur. Dat kost even wat geld, maar uiteindelijk levert het veel winst op.
Jan-Peter Ruis

Jan-Peter Ruis, eigenaar Plastica Panaro Services

Jan-Peter Ruis richtte in 2015 Plastica Panaro Services op, een bedrijf dat koffers en bijpassende schuiminterieurs produceert. Binnen een jaar ‘overkwam hem succes’, zoals de rasondernemer het zelf omschrijft. Omdat hij niet persoonlijk aansprakelijk wilde zijn, stapte hij van een eenmanszaak over naar een bv. RB Charlotte Wilhelmus, werkzaam bij Worrel & Jetten, begeleidde hem tijdens dit spannende traject.

Charlotte Wilhelmus, RB bij Worrell & Jetten

Charlotte Wilhelmus is in februari 2003 begonnen als aangiftemedewerker bij Worrell & Partners. In 2005 rondde zij haar studie HBO fiscale economie af en in 2008 behaalde zij haar Master Belastingadviseur. Sinds 2007 is zij werkzaam als belastingadviseur bij Worrell & Jetten en houdt zij zich vooral bezig met het fiscaal adviseren van  klanten over uiteenlopende fiscale vraagstukken.
Charlotte WIlhelmus RB