Charles Veerkamp was 22 jaar toen zijn vader een beroerte kreeg en niet meer kon werken. Niet afgeschrikt door zijn leeftijd besloot hij het Noord-Brabantse vakantiepark – waar hij tot die tijd zijn geld verdiende met grasmaaien en toiletten poetsen en dat al generaties lang in de familie is – over te nemen. Om het vervolgens volledig te herstructureren. Register Belastingadviseur Jeroen van Boekel, werkzaam bij OOvB adviseurs en accountants, begeleidde hem bij de fiscale keuzes die hij moest maken.
Tot 2012 was vakantiepark Schaijk een gedateerd park met honderdvijftig oude chalets die allemaal langdurig verhuurd waren. Toen Charles besloot het park van zijn ouders te kopen, besefte hij direct dat hij het daar in de toekomst niet mee ging redden. Charles: “Ik wilde er een modern vakantiepark in een natuurlijke omgeving van maken. Om dat te bereiken moesten alle oude woningen worden gesloopt. De nieuwe woningen zijn geen eigendom van ons vakantiepark, maar van particulieren en (particuliere) beleggers. Een uitdaging die we samen met Roompot zijn aangegaan. De constructie tussen ons is uniek: Roompot verkoopt en verhuurt de huizen, maar als park houden we wel onze eigen identiteit. Dat we op deze manier met de marktleider van Nederland kunnen samenwerken, is een enorme kans. Kijk bijvoorbeeld naar de marketingmogelijkheden die we nu hebben. Daar kun je als particulier vakantiepark alleen maar van dromen.”

“Ik wil iemand naast me hebben die me kan helpen vroegtijdig de juiste lijnen uit te zetten.”
Charles Veerkamp, eigenaar Vakantiepark Schaijk

Timing
Charles heeft RB Jeroen van Boekel bewust al vanaf de oriëntatiefase bij het proces betrokken. “Ik wist dat er bij de realisatie van onze plannen fiscale aspecten aan bod zouden komen. Om gedegen stappen te kunnen zetten, moest ik iemand naast me hebben die me kon helpen vroegtijdig de juiste lijnen uit te zetten.” Een goede zet, gezien de belangrijke beslissingen die snel genomen moesten worden. Jeroen: “We wilden de grond fiscaal zo gunstig mogelijk in de nieuwe structuur brengen. De timing was daarbij cruciaal. Want als Charles het park als onroerend goed van zijn ouders zou kopen, was hij zes procent overdrachtsbelasting verschuldigd. Een fikse kostenpost. Het was voor hem voordeliger om met btw te werken, omdat hij die als ondernemer kan terugvragen bij de Belastingdienst. Daarom heeft Charles in overleg met zijn ouders eerst alle oude chalets gesloopt en is de grond daarna als bouwgrond verkocht. Daarbij ben je als koper namelijk geen overdrachtsbelasting maar omzetbelasting (btw) verschuldigd.”
Overleg met de Belastingdienst
Om de grond als bouwgrond aan te merken, moest er wel worden overlegd met de Belastingdienst. Charles wilde de muur van de oude boerderij namelijk laten staan, als basis voor de nieuw te bouwen horecagelegenheid. Hierdoor was de grond niet volledig onbebouwd – een van de eisen waar bouwgrond aan moet voldoen. Jeroen: “Ik heb de situatie aan de inspecteur van de Belastingdienst uitgelegd en gevraagd of de grond ondanks een kleine mate van bebouwing toch met btw in plaats van overdrachtsbelasting aan Charles geleverd kon worden. Dat werd gelukkig goedgekeurd.”

Blind vertrouwen
Vakantiepark Schaijk draait inmiddels op volle toeren. De eerste fase is gereed, het restaurant loopt beter dan verwacht en er wordt binnenkort gestart met de bouw van nog eens 74 vakantiewoningen. Charles is blij dat hij kan rekenen op de hulp van zijn RB. “Ik heb weinig verstand van fiscale zaken, maar wil wel begrijpen wat de mogelijkheden zijn. Jeroen zorgt ervoor dat ik altijd weet waar ik uit kan kiezen en wat de consequenties zijn. Dat ik zijn inbreng zo serieus neem, komt doordat ik hem blind vertrouw. Onze samenwerking blijft daardoor niet beperkt tot fiscaliteit. Ik vraag ook regelmatig zijn mening als ik andere keuzes binnen mijn onderneming moet maken. Jeroen is voor mij een heel waardevol klankbord.”
Charles Veerkamp

Charles Veerkamp, eigenaar Vakantiepark Schaijk

Charles Veerkamp was 22 jaar toen hij door de ziekte van zijn vader het Vakantiepark in Schaijk, dat al generaties lang in de familie was,  overnam. Charles verdiende tot die tijd zijn geld met grasmaaien en het poetsen van toiletten op het vakantiepark. Na de overname besloot Charles nieuwe vakantiewoningen te bouwen.  Hij runt het vakantiepark nu samen met zijn vrouw.

Jeroen van Boekel, RB bij OOvB adviseurs en accountants

Jeroen van Boekel werkt sinds begin 2007 als Register Belastingadviseur bij OOvB adviseurs en accountants. Daarvoor werkte hij ruim vijf jaar bij Witlox Advies. Voor Vakantiepark Schaijk was Jeroen direct vanaf de overname betrokken bij de plannen en voorzag ondernemer Charles Veerkamp van fiscaal advies.
Jeroen van Boekel