Ben je van plan om gebruik te maken van de geruisloze terugkeerregeling volgens artikel 14c van de Wet op de vennootschapsbelasting (VPB) 1969? Wil je een bedrijf voor jezelf of voor een klant uit een besloten vennootschap laten terugkeren? Vergeet dan niet om de voorovereenkomst en het bijbehorende geleideformulier tijdig in te dienen!

Het fiscale recht kent diverse deadlines, en eind september is een van die cruciale momenten, met name voor de verplichte registratie van de voorovereenkomst voor de geruisloze terugkeer met beoogde terugwerkende kracht.

Een geruisloze terugkeer is de verplaatsing van een bedrijf vanuit een bestaande besloten vennootschap naar een eenmanszaak van de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Het belangrijkste kenmerk is dat de meerwaarde, die wordt gerealiseerd bij de overdracht van het terugkerende bedrijf, is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. De voorwaarden zijn beschreven in artikel 14c van de VPB. Bovendien wordt de gecombineerde vennootschapsbelasting- en Box 2-claim omgezet in een inkomstenbelastingclaim.

De omzetting van het bedrijf van een besloten vennootschap naar een eenmanszaak kan met terugwerkende kracht plaatsvinden vanaf de eerste dag van het boekjaar waarin de overgang naar inkomstenbelasting plaatsvindt, meestal op 1 januari. In het geval van terugwerkende kracht moet de ontbinding van de besloten vennootschap binnen vijftien maanden na het overgangstijdstip plaatsvinden. Als de geruisloze terugkeer teruggaat naar 1 januari 2023, moet de ontbinding van de besloten vennootschap uiterlijk op 31 maart 2024 plaatsvinden. Terugwerkende kracht wordt niet verleend als dit resulteert in een incidenteel fiscaal voordeel.

Om terugwerkende kracht te verkrijgen, moeten de vennootschap en de aandeelhouder(s) gezamenlijk een schriftelijke voorovereenkomst opstellen waarin wordt verklaard dat de geruisloze terugkeer teruggaat tot 1 januari 2023. De ondertekende voorovereenkomst moet samen met een geleideformulier aangetekend worden verzonden naar Belastingdienst, Postbus 13, 6400 AA Heerlen. Je kunt het geleideformulier hier vinden:

 Geleideformulier geruisloze terugkeer 

Let op
Stuur de documenten aangetekend en bewaar het verzendbewijs samen met een kopie van de ondertekende documenten. De Belastingdienst verstuurt geen ontvangstbevestiging.

Als het formele verzoek om toepassing van artikel 14c van de Wet VPB is ingediend binnen negen maanden na het begin van het boekjaar waarin de overgang plaatsvindt, zijn het verzenden van de voorovereenkomst en het geleideformulier om toepassing van artikel 14c van de Wet VPB met terugwerkende kracht niet vereist. Het is voldoende om te vermelden dat je de toepassing van artikel 14c vanaf het begin van het boekjaar wilt. Dit begin van het boekjaar is meestal 1 januari.

Houd ook rekening met de voorwaarden van het Besluit Vennootschapsbelasting, geruisloze terugkeer, toepassing artikel 14c van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969. Dit besluit, gedateerd 2 oktober 2018, is te vinden op: Besluit geruisloze terugkeer 

Een andere belangrijke verandering is dat de breuk 15/42 in artikel 14c, lid 3, VPB voor boekjaren die beginnen in 2023, wordt vervangen door de breuk 19/44. De tekst van artikel 14c, lid 3, VPB zal met terugwerkende kracht worden aangepast. Deze wijziging is goedgekeurd in het wijzigingsbesluit van 6 juli 2023, 2023-14295, Staatscourant 2023, 19835. Je kunt dit wijzigingsbesluit vinden op: Wijzigingsbesluit geruisloze terugkeer 

Ontdek nu alles over het terugkeren uit een B.V. in onze PE-cursus “Terugkeer uit de BV”: 

 Cursus terugkeer uit de B.V. 

Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de geruisloze terugkeer. Bovendien, als extraatje, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

Vergeet ook niet om onze fiscale modellen te bekijken.

 

 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten