Belastingdienst trekt goedkeuring voor modelovereenkomst met vrije vervanging in met ingang van 1 januari 2024

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat de modelovereenkomsten op basis van vrije vervanging per 1 januari 2024 worden ingetrokken en daarmee komen te vervallen. De reden hiervoor is dat de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest heeft geoordeeld dat bij vrije vervanging toch sprake kan zijn van werken in dienstbetrekking.

In het bericht op haar website geeft de Belastingdienst aan dat wanneer je klanten als individuele opdrachtgever of -nemer een modelovereenkomst gebaseerd op vrije vervanging hebben voorgelegd, zij voor 1 oktober 2023 een brief ontvangen over de intrekking.

Gebruiken je klanten een modelovereenkomst die niet aan de Belastingdienst is voorgelegd dan ontvangen zij geen brief. In dat geval is het zaak zelf te beoordelen of de arbeidsrelatie moet worden aangepast.

Het RB heeft ook een drietal modelovereenkomsten van opdracht aan de Belastingdienst voorgelegd. Indien een van deze modelovereenkomsten wordt ingetrokken dan zullen we dit bij het model aangeven en via een nieuwsbericht jullie informeren.

Houdt er ook rekening mee dat per 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium komt te vervallen. De Belastingdienst zal bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken blijven afleggen. Op basis hiervan kunnen je klanten aanwijzingen krijgen om de arbeidsrelatie aan te passen. Enkel in geval van kwaadwillendheid worden naheffingsaanslag(en) en correctieverplichting(en) opgelegd.

Wil je meer weten over overeenkomsten van opdracht? Ontdek nu alles over de totstandkomen van overeenkomsten in de module “Vermogensrecht” van de RB Academy. Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de theorie en praktijktoepassing op het gebied van Vermogensrecht. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

Recente nieuwsberichten