Het Ministerie van Financiën heeft inmiddels aan het RB bevestigd dat de uitkeringen/tegemoetkomingen uit corona gerelateerde ondersteuningsmaatregelen (o.a. NOW, TVL e.d.) geen effect hebben voor de btw. De uitkering/tegemoetkoming is niet belast met btw en er hoeft daarom geen correctie van de voorbelasting gedaan te worden. Deze verduidelijking is inmiddels op de website van de Belastingdienst gepubliceerd.

Verder heeft het ministerie ons laten weten dat sportorganisaties die door de lockdownmaatregelen niet de omzetgrens van hun fondswervende activiteiten halen, te maken kunnen krijgen met btw. Het niet halen van deze omzetgrens kan namelijk tot gevolg hebben dat de fondswervende activiteiten als btw vrijgestelde prestaties moeten worden aangemerkt. Dit terwijl de sportorganisaties de jaren ervoor deze activiteiten als btw belaste prestaties hebben verricht.

Indien dit zich voordoet heeft dat tot gevolg dat deze sportorganisaties mogelijk tegen herziening van de teruggevraagde btw op investeringen aanlopen. Hoewel dit onderkend is door het ministerie, ziet men daar nu geen ruimte voor een tegemoetkoming. Er is vooralsnog geen coronabeleid voor btw-herziening bij sportorganisaties (in de maak).

Meer weten over btw en corona?

Schrijf je in voor het webinar ‘Btw en corona’

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten