Tijdens de Intermediairdagen (IMD) van 6 tot en met 10 december lieten ruim 11.000 fiscaal dienstverleners en salarisprofessionals zich bijpraten door de Belastingdienst. In veertien online kennissessies werden de belangrijkste veranderingen van het Belastingplan 2022 besproken. Denk aan sessies over loonheffingen, inkomstenbelasting, btw of bijtellingen van de auto. Ook konden fiscaal dienstverleners en salarisprofessionals in gesprek gaan met experts van de Belastingdienst via een van de dertien online informatiestands.

Fiscaal dienstverleners Margreet de Jong en Richard Kamsteeg blikten samen met Berthold Komduur van de Belastingdienst terug.

  • De belangrijkste bevindingen
    Margreet de Jong, mede-eigenaar van KIK accountants & belastingadviseurs, vond vooral de sessie Mandatory Disclosure Rules eruit springen. ’Door deze sessie werd ik mij extra bewust van de meldingsplicht die ik als fiscaal dienstverlener heb bij verschillende soorten internationale adviezen. Oók als het gaat om zaken waarvan ik weet dat ze honderd procent legaal zijn.’ Op belastingdienst.nl/mdr staat een flowchart met welke constructies gemeld moeten worden.
  • Richard Kamsteeg, eigenaar van Kamsteeg Administratie, werd bijgepraat over de wijzigingen in de wet- en regelgeving en de digitalisering bij en werkwijze van de Belastingdienst. Denk bij dat laatste aan de aandachtsgebieden waar specifiek op gecontroleerd gaat worden bij de aangifte. ’Ik vond de kennissessie FIOD erg interessant. Niet zozeer omdat ik hier in de praktijk mee te maken heb, maar wel omdat ik mij bewust ben van het risico van fraude en infiltratie van de onderwereld in de maatschappij.’
  • Coördinator Kenniscentrum Berthold Komduur: ’Wat ik dit jaar het opvallendst vond? Naast alle inhoudelijke sessies deelden we tijdens de IMD dat fiscaal dienstverleners bij de Belastingdienst voortaan doorlopende machtigingen kunnen registreren. Daarmee krijgen zij de Serviceberichten Aanslag, Serviceberichten toeslagen en/of gegevens van de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting van de klant binnen, zonder jaarlijks opnieuw toestemming te hoeven vragen. Dat scheelt fiscaal dienstverleners en hun klanten veel werk.’

Meer weten?
Kijk op het Forum Fiscaal Dienstverleners of Forum Salaris voor meer informatie en een overzicht van gestelde vragen en antwoorden. De video’s van de sessies zijn vanaf eind december ook terug te kijken.

Vragen over PE-punten?
Als jij hebt deelgenomen aan de Intermediairdagen mag je hiervoor PE-punten toevoegen aan je PE-dossier. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten