Met ingang van 1 januari 2024 is de wettelijke rente voor niet handelstransacties verhoogd naar 7%. Deze verhoging naar 7% heeft gevolgen voor de erfrechtelijke geldvorderingen die zijn ontstaan als gevolg van de wettelijke verdeling / de legitieme aanspraken, ook wel overbedelingsvorderingen genoemd. De verhoging van de wettelijke rente naar 7% betekent namelijk dat deze geldvorderingen vanaf 2024 met een enkelvoudige rente van 1% per jaar moeten worden verhoogd.

Renteclausules in testamenten

In testamenten wordt vaak een renteclausule opgenomen. Als er bij de uitvoering van de wensen in een testament een overbedelingsvordering ontstaat of is ontstaan zijn de bepalingen in het testament of de door de erfgenamen gemaakte afspraken leidend. Als de renteclausule in het testament de wettelijke regeling volgt, dan betekent dat bij een wettelijke rente van 7% een enkelvoudige rente van 1% aan de geldvordering moet worden toegevoegd. Als erfgenamen afspraken over rente hebben gemaakt, zijn de gemaakte afspraken bepalend. Tip: adviseer je klant altijd de afspraken over rente schriftelijk vast te leggen.  

Invloed op erfbelasting

Daarnaast heeft de wettelijke rente invloed op de erfbelasting bij het overlijden van de eerste ouder. De belasting wordt niet berekend op het daadwerkelijke bedrag van de vordering, maar op de contante waarde, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van de langstlevende en het rentepercentage. Als de wettelijke rente 7% is en er geen testament is, heeft dit geen directe invloed op de erfbelasting. In het geval van een testament zijn de gevolgen afhankelijk van de formulering van de renteclausule. Een standaard clausule met verwijzing naar de wettelijke rente houdt nog steeds rekening met een maximale afwaardering.

Fiscale modellen van Wolters Kluwer

Optimaliseer je werk, bespaar tijd en gebruik de fiscale modellen van Wolters Kluwer! Deze fiscale modellen vind je in de modellenbank van Wolters Kluwer, die je als lid van het RB kosteloos kunt gebruiken. Probeer het nu uit!

PE-cursus Aangifte schenk- en erfbelasting

Ontdek nu alles over schenk- en erfbelasting in onze interessante cursus Aangifte schenk- en erfbelasting. Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van schenk- en erfbelasting. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

 PE-cursus Aangifte schenk- en erfbelasting 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten