Een recente enquête uitgevoerd door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) werpt licht op aanhoudende zorgen over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) binnen administratiekantoren. Ongeveer 75% van de kantoren vertoont tekortkomingen, ondanks een grootschalige informatiecampagne in 2022 die gericht was op bewustwording van Wwft-verplichtingen.

De enquête benadrukt dat het klantidentificatieproces en de implementatie van Wwft-procedures bij de meeste kantoren niet op orde zijn. Ook hebben deze kantoren nagelaten om aan de opleidingsverplichtingen te voldoen.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het BFT aanbevelingen verstrekt aan de deelnemende administratiekantoren, waarin het belang van het opstellen van procedures, een risicobeleid, bijscholing en verbeterde klantidentificatie wordt benadrukt. Het BFT heeft aangekondigd dat  kantoren die de vragenlijst niet hebben ingevuld binnenkort zullen worden onderworpen aan reguliere controles om hun naleving te beoordelen.

Ondanks deze bevindingen blijft het BFT vastbesloten om de naleving van de Wwft te verbeteren en zal het verdere maatregelen treffen om te zorgen voor strikte naleving van de regels. De Wwft verplichtingen gelden niet alleen voor administratiekantoren maar ook voor belastingadviseurs.

Het Register Belastingadviseurs ondersteunt haar leden om de Wwft regels na te komen. Daarom heeft het RB een toetsingsarrangement met de toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) gesloten. Op grond van deze afspraak draagt het RB als beroepsorganisatie zelf zorg voor de naleving van de verplichtingen van haar leden, op grond van Wwft.

Meer informatie over het toetsingsarrangement, de kennistoets en andere belangrijke informatie over Wwft kan je vinden in ons dossier ‘Wwft’. In het dezelfde dossier vind je onder documenten ook handige checklists, werkprogramma’s, identificatieformulieren en andere modellen die het RB aan haar leden ter beschikking stelt om de Wwft regels na te leven.   

Wil je meer weten over Wwft? Ontdek nu alles over Wwft in de cursus “De Wwft in jouw praktijk”. Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de theorie en praktijktoepassing op het gebied van Wwft. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen en voldoe je aan de opleidingsverplichting op grond van de Wwft! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten