Er is haast geboden voor het terugvragen van de btw die in 2022 in andere EU-landen is betaald. Tot en met 30 september 2023 hebben bedrijven de kans om deze buitenlandse btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Indien verzoeken na 30 september 2023 worden ingediend, is het mogelijk dat het andere EU-land deze niet meer in behandeling neemt. Dit betekent dat de EU-btw niet kan worden teruggevorderd en dit zal voor bedrijven een extra kostenpost betekenen. Het is raadzaam om niet tot het laatste moment te wachten met het indienen van het verzoek om dit te voorkomen.

Als het bedrijf nog geen inloggegevens heeft aangevraagd om de EU-btw terug te vragen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Het duurt meestal één tot twee werkweken voordat de inloggegevens van de Belastingdienst worden ontvangen nadat ze zijn aangevraagd.

Om de EU-btw succesvol terug te vragen via het online portaal van de Belastingdienst, moet aan vier voorwaarden worden voldoen:
•    Het bedrijf is gevestigd in Nederland.
•    Er is geen verplichting tot btw-aangifte in het EU-land waarvan de btw wordt teruggevraagd.
•    De goederen en diensten waarop btw drukt, worden gebruikt voor met btw belaste handelingen met recht op aftrek.
•    Het terug te vragen btw-bedrag moet minimaal € 50 bedragen, dit geldt voor het volledige jaar 2022 of het resterende deel van dat jaar, inclusief december.

Verzorg je als intermediair de boekhouding voor je klanten?
Zorg ervoor dat je klant op tijd aan deze voorwaarden voldoet om te kunnen profiteren van de mogelijkheid om de EU-btw terug te vragen en onnodige kosten te vermijden. 

Wil je meer weten over btw en buitenland?
Ontdek nu alles over btw en buitenland in onze PE-cursussen Btw en internationale dienstverlening en Btw en internationale handel in goederen. Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in btw en buitenland. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

 Schrijf je hier in voor de PE-cursus Btw en internationale dienstverlening 

 Schrijf je hier in voor de PE-cursus Btw en internationale handel in goederen 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten