Stel je voor: je bent een klusser die gewend is om met zijn dieselbusje door de binnenstad naar klanten te rijden. Plotseling is die binnenstad niet meer toegankelijk voor dieselauto’s. Wat betekent dit voor deze klusser die afhankelijk is van zijn busje? Moet hij zijn vertrouwde busje verkopen en een elektrische variant aanschaffen? Dit betekent dat bedrijfsmiddelen in waarde gaan dalen. Wat zijn de fiscale gevolgen hiervan? Dit is slechts één voorbeeld waarin duurzaamheidswetgeving van grote invloed kan zijn voor de mkb’er.
Wil jij als Register Belastingadviseur het verschil maken voor jouw mkb-klanten in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt? Wil je jouw klanten kunnen helpen met de fiscale gevolgen van nieuwe duurzaamheidsregels? Of jouw klanten nu al intrinsiek gemotiveerd zijn om te verduurzamen of nog een duwtje in de rug nodig hebben door stijgende energieprijzen of klimaatregels, deze cursus biedt jou de inzichten die je nodig hebt om hierop voor te voorsorteren op fiscale voordelen voor jouw klant.
In deze cursus maak je kennis met het begrip duurzaamheid en hoe dit zich verhoudt tot het heffen van belastingen voor de mkb’er. Wat voor macrotrends zien we? Welke wetgeving geldt er en wat kan ik daar fiscaal mee? Verder leer je bewustwording van diverse klimaatregels. En je krijgt inzicht in de directe en indirecte belastinginstrumenten die hiermee samenhangen, waarmee je als adviseur bij het opstellen van de huidige jaarrekening al rekening kan houden.
Schrijf je nu in en help jouw mkb-klanten inzicht krijgen in hun toekomst op het gebied van duurzaamheid.

Wat ga je leren in de cursus Fiscale impact van duurzaamheidsregels voor het mkb?

 • Wat kun je verstaan onder duurzaamheid;
 • Wat wordt verstaan onder circulaire economie in relatie tot lineaire economie;
 • Duurzaamheid en het heffen van belastingen (Tax-shift);
 • Voorbeelden van concrete klimaatregels, die van invloed zijn op mkb-ondernemers;
 • Inzicht in de directe/indirecte belastinginstrumenten (ecologie) indeinkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting;
 • Inzicht in het toepassen van het indirecte belastinginstrument goed koopmansgebruik bij verduurzaming (ecologie).

Leerdoelen en leerresultaten

 • Je bent in staat om het containerbegrip duurzaamheid en circulaire economie concreet te maken;
 • Je hebt (basis)kennis opgedaan met betrekking tot een belastingverschuiving (Tax-shift);
 • Je hebt (basis)kennis opgedaan of belastinginstrumenten geschikt zijn om als beleidsinstrument te worden ingezet;
 • Je kent de verschillende klimaatregels die reeds van toepassing zijn of in de toekomst in werking treden;
 • Je bent in staat om je klanten op basisniveau (proactief) fiscaal te adviseren met betrekking tot duurzaamheid (ecologie) en de (toekomstige) klimaatregels;
 • Je hebt kennis van het begrip goed koopmansgebruik en hoe je deze kunt toepassen bij klanten die verduurzamen (ecologie).

Rooster

Maak een selectie

Evenement informatie

Er zijn momenteel geen momenten gepland. Kijk op een later moment nog eens.

Docenten

Vragen over deze cursus?