Ruim drie jaar geleden, mede op verzoek van het RB, ontstond het plan om de standpunten van de kennisgroepen te gaan publiceren. Ongeveer een jaar geleden begon de Belastingdienst met het bouwen aan een website. Vanaf 30 maart 2023 is het zover! Vanaf die datum publiceert de Belastingdienst zijn kennisgroepstandpunten op een speciaal daarvoor bestemde website. Hiermee geeft de Belastingdienst duidelijkheid hoe de Belastingdienst denkt over de belastingvraagstukken die aan de kennisgroepen zijn voorgelegd. De Belastingdienst wil zo meer transparantie geven in zijn werkwijze.

De Belastingdienst heeft 26 kennisgroepen die ieder op hun eigen beleidsterreinen rechtsvragen en andere ingewikkelde vragen behandelen. Zo zijn er kennisgroepen actief op het terrein van inkomstenbelasting, formeel recht en autobelastingen. Enkele kennisgroepen maakten al langere tijd hun antwoorden op fiscale vraagstukken openbaar, zoals het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen. Vanaf donderdag 30 maart 2023 publiceren ook alle andere kennisgroepen van de Belastingdienst hun standpunten. Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen zal de ingenomen standpunten blijven publiceren op de pensioensite van de Belastingdienst.

Rechtsvragen en andere ingewikkelde vragen die opkomen vanuit de praktijk, kunnen aan de kennisgroepen worden voorgelegd. Bijvoorbeeld over hoe een wet in een specifieke situatie moet worden toegepast volgens de Belastingdienst. Nieuwe standpunten worden toegevoegd zodra deze definitief zijn vastgesteld. Om op de hoogte te blijven van de nieuwe standpunten kun je, je abonneren op een emailalert. Het abonneren op deze emailalert maar ook het checken van de huidige en nieuwe standpunten kun je doen op de speciaal daarvoor bestemde website.

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten