Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel verduidelijking en rechtsvermoeden in internetconsultatie gebracht. In dit wetsvoorstel worden de regels voor het werken met werknemers en zelfstandigen (ZZP) verduidelijkt. Hierdoor weten werkenden en werkgevers sneller of een opdracht door een zelfstandige gedaan mag worden of door een werknemer. Nieuw is dat indicaties die wijzen op het zelfstandig ondernemerschap ook stevig mee gaan wegen bij de beoordeling van een arbeidsrelatie. Dit voorstel maakt onderdeel uit van meerdere maatregelen waarmee de wetgever de schijnzelfstandigheid wil tegengaan en meer ruimte wil bieden aan ondernemers. De wetgever is langs drie parallelle lijnen aan het werk. Op alle drie de lijnen zijn inmiddels stappen genomen. Het wetsvoorstel dat in consultatie gaat, is onderdeel van de tweede lijn:

  1. Het creëren van een gelijker speelveld voor contractvormen van werknemers en zelfstandigen.
  2. Het verduidelijken van de regels over wanneer als werknemer gewerkt wordt en wanneer als zelfstandige gewerkt kan worden.
  3. Het versterken en verbeteren van de handhaving en in voorbereiding op het afschaffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025.

De internetconsultatie sluit op 10 november 2023 en het RB is voornemens om te reageren op dit wetsvoorstel.

Ontdek nu alles over ZZP’ers in ons interessante webinar ZZP Masterclass incl. de nieuwe zzp wet. Let op: je hebt de mogelijkheid om dit waardevolle webinar terug te kijken tot en met 31 december 2023.

 PE-cursus ZZP Masterclass incl. de nieuwe zzp wet  

Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ZZP’ers. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten