Het is alweer enige tijd geleden dat er een keek op de week is verschenen. Hoogste tijd om weer eens in de pen te klimmen.

Alles heeft afgelopen periode in het teken gestaan van de ALV en onze nieuwjaarsbijeenkomst. Een geslaagde dag met veel lachende gezichten en mooie verhalen die werden uitgewisseld. Afgelopen week is één en ander geëvalueerd en worden alweer voorbereidingen getroffen voor de ALV en voorjaarsbijeenkomst van 28 juni (save de date). Mocht je onze geslaagde middag hebben gemist dan heb je de mogelijkheid om deze  terug te kijken via deze link.  

Afgelopen week hebben we gesproken met de accountant, hebben we overleg gevoerd over de zichtbaarheid en campagnes ten aanzien van onze RB-academy en vernieuwd PE-aanbod, hebben we veel contact gehad met stakeholders, en alle portefeuilles binnen het RB hebben ter voorbereiding op de bestuursvergadering van 21 februari weer veelvuldig overleg gehad. Maar we hebben vooral ook veel andere dingen gedaan: evalueren, vernieuwen, innoveren, verbeteren. Zo hebben we onze eerste test gehad met een webinar in het kader van ledenvoordelen in onze eigen studio. En leden hebben zich aangemeld als vrijwilliger bij Sofir. Er is een eerste bijeenkomst geweest met betrokken leden om een community voor bedrijfsfiscalisten op te zetten waarbij plannen zijn gemaakt voor de eerste RB-bedrijfsfiscalistendag. Eigenlijk te veel om op te noemen. 

Naast alle inhoudelijke zaken was op het bureau carnaval toch wel het gesprek van de week. Een gemiste kans als onderwerp voor onze steeds populair wordende podcasts (via de eigen website hier te vinden), of luister de RB Podcast onderweg via, bijvoorbeeld, Spotify. Sylvester had het al(weer) over de aftrekbaarheid van bier en bitterballen en over de kwalificatie van CV’s (carnavalsverenigingen dit keer).
Het blijkt toch heel lastig om als Brabander in Den Haag aan Harald (onze communicatiemanager) uit te leggen waarom het heel normaal is om als Koekiemonster samen met je zoon naar de optocht te gaan. En dat er bergen worstenbroodjes worden verkocht, of dat je iets later op kantoor bent omdat de kinderen ‘rare-haren dag’ of ‘binnenste-buiten dag’ hebben deze week. Gelukkig kan het altijd erger. Onze nieuwste stagiaire Stijn op Bureau Vaktechniek gaat verkleed als lieveheersbeestje.

Het structureel schrijven van een column over het wel en wee van onze vereniging, edutainment zou Sylvester zeggen, is leuk en soms moeilijk. Eigenlijk doet mijn dochter dat al veel beter. Zij heeft een mooi roze dagboek met een eenhoorn erop en een slotje. Daarin schrijft ze elke week de spannendste en leukste verhalen. Over turnen, school, vriendinnen en eten dat ze wel of niet lekker vindt. In de ‘vakliteratuur’ van mijn vrouw staat ook wekelijks een uitgebreid verhaal van een vrouw die in geuren en kleuren verteld wat zij die week allemaal heeft meegemaakt, maar dat is van een heel andere orde, kan ik jullie vertellen.

Ik weet zeker dat het dagboek van de belastingadviseur ook heel vermakelijk en spannend kan zijn. Misschien niet zo spannend als de verhalen uit het blaadje van mijn vrouw, maar toch een hoog edutainment karakter. Als ik op de ALV de ‘war-stories’ hoor van collega belastingadviseurs, zou het eigenlijk enorm zonde zijn om deze niet met elkaar te delen. Over discussies met klanten, over boekenonderzoeken, over verhalen van stagiaires. Wij spreken dagelijks leden met de mooiste verhalen en de ingestuurde casuïstiek bij Bureau Vaktechniek is soms ook om door een ringetje te halen.

In een nog niet zo lang verleden was ik ook nog een ‘echte’ belastingadviseur met de voeten in de klei. Ik weet nog goed dat een stagiaire voor mij een Engelstalige e-mail mocht schrijven. Met als onderwerp ‘tax-attack 2018’. Bleek dat ze belastingaanslag bedoelde. Of die ene keer in een boekenonderzoek bij een nieuwe klant waarin de DGA de aftrekbaarheid van kosten moest verantwoorden. De beste man was op zakenreis geweest met zijn vrouw naar China. Iets met de productie van mallen. In de aangifte van de voormalige adviseur zijn alle kosten van de trip, evenals de kosten van dure fotocamera’s zakelijk in aftrek gebracht. De inspecteur was argwanend over de aftrekbaarheid van deze kosten. Te meer omdat de reis met zijn vrouw gepaard ging met de nodige onkosten en mooie hotels. En dat de vrouw ook een fototentoonstelling had in de plaatselijke galerie. De DGA beargumenteerde dat hij goede zakelijke foto’s nodig had voor zijn klanten en voor op de website van het productieproces in de fabriek in China. Zijn andere argument was nog sterker: dat hij toch zeker niet voor de lol met zijn vrouw op reis ging. Resultaat uit deze koehandel: de helft aftrekbaar. Iedereen blij.

Graag verzamelen wij ook julle verhalen om te delen en te bundelen. Om zo het ‘dagboek van een belastingadviseur’ te vullen. Wees zo vrij om uw (geanonimiseerde) verhaal toe te sturen aan communicatie@rb.nl

Fijn (carnavals)weekend.

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten