NB Deze column is geschreven door een grijze man van middelbare leeftijd en geeft zijn persoonlijke mening weer

 

Bij iedere Keek die geschreven moet worden twijfel ik over de vraag of ik vooruit dan wel achteruit moet keken. Met een recent aan Jacco V. aangeboden RB VeRBeterbundel (de titel met binnenrijm is bedacht door mij, de geweldige laYOut is van Kluwer) en een verder geslaagde RB Dag is achteruit kijken veel verleidelijker dan vooruitkijken. En u weet: het mooiste van verleidingen is om er gewoon aan toe te geven.

De week na zo’n dag-met-bundel moet – in de woorden van communicatie – een en ander nog even afgehecht worden. Moeten we Marnix van Rij niet nog zo’n boekje sturen? Goed plan, maar is persoonlijk aanbieden niet slimmer? Altijd leuk voor Marnix, om met het RB op de foto te mogen. Zijn er nog andere fiscale bobo’s (een door Ruud Gullit in 1988 bedachte en onaardig bedoelde term voor bondsbonzen, gewichtig doende sportbestuurders) die zo’n boekje moeten krijgen? Gaan we de inhoud nog verder met de buitenwereld communiceren? Kortom: leuke dingen allemaal.

Natuurlijk is er ook een beetje kritiek. U heeft bijvoorbeeld een hekel aan parkeren in de berm. En Maarten van Rossems taalgebruik werd door sommigen van u als blasfemisch ervaren. Termen als Jezus, Verlosser en kruisigen verdienen het inderdaad niet om lichtvaardig gebruikt te worden. Hetzelfde geldt voor de term (non) binair. Ik zat in de coulissen toen het gebeurde en voelde m’n tenen krommen. Want ik wist dat dit klachten zou gaan opleveren. Jammer, al geloof ik niet dat het Van Rossems bedoeling zal zijn geweest om te kwetsen. Excuses namens het RB lijken me wat ver gaan (ik geloof niet in excuses voor andermans gedrag, enkel in die voor eigen gedrag), maar vervelend vond ik het allemaal wel. Inhoudelijk ben ik het met Rossem natuurlijk wel eens: we lopen bij verkiezingen de laatste decennia wel erg makkelijk achter sterke leiders aan (het rijtje is inmiddels lang) die we kort daarna weer net zo makkelijk electoraal afdanken. Kijk, als Maarten het zo gezegd had was er niets aan de hand geweest.

Meer persoonlijke kritiek voor de eindredacteur van de VeRBeterbundel was er ook. Want enkel oudere blanke (binaire) mannen met grijs haar hadden er voor mogen schrijven. In de verste verten geen vrouw te bekennen. Ik was stomverbaasd over deze opmerkingen, maar misschien gaat het voor een (inmiddels ruim) zestigplusser gewoon allemaal even iets te snel. Weet dat ik wel degelijk enkele vrouwen had aangezocht, maar die konden (gelet op de korte hen toebedeelde tijdsspanne een bijdrage te schrijven) helaas niet op mijn verzoek ingaan.

Maar zoals een beetje adviseur weet: kritiek is vooral een kans om het beter te gaan doen. Een volledig door vrouwen geschreven fiscale bundel voor 2024 moet te doen zijn met (op dit moment) drie vrouwelijke bestuursleden (waarvan één vicevoorzitter), twee vrouwelijke commissievoorzitters, één vrouwelijke medewerkster BVT, minstens één vrouwelijke kringvoorzitter, een vrouwelijk hoofd opleidingen en een vrouwelijk lid van de Raad van Tucht. En het allerbelangrijkst: een zeer respectabel percentage vrouwelijke leden. In alle geledingen van onze vereniging is u dus aanwezig, maar toegegeven misschien nog niet in voldoende mate. Daarom aan alle lezeressen: zie dit vooral als een uitnodiging om te reageren (sschenk@rb.nl) en wacht vooral niet tot u gevraagd wordt. Uiteraard blijft het eindredacteurschap in vertrouwde handen. Een uitermate passende titel heb ik namelijk ook al. Want als er binnen onze vereniging één iemand – behalve geliefd en gerespecteerd – haar tijd ver vooruit dan was het de in 2020 overleden mevrouw De Jong (zie voor een in memoriam Het Register 2020-4). Hartelijk, deskundig, zelfstandig, zorgend voor haar eigen brood en vanaf 1966 tot aan haar overlijden lid van onze vereniging beschikkend over een enorm verenigingsgevoel en volkomen terecht drager van de RB Briljant. Kortom; in alle opzichten een geëmancipeerde vrouw. De mevrouw De Jong RB bundel dus. En hoewel ik de samenwerking met Kluwer bij de presentatie van de bundel uitgebreid roemde is het een feit dat het de SDU is die over een vrouwelijke uitgever beschikt voor het fiscale fonds. Wat mij betreft wordt het opnieuw een gebonden boek, ditmaal met een leeslintje. Ik ben benieuwd naar (vrouwelijke) belangstelling voor een bijdrage, en hoor dus graag van u.

Verder was er nog wel wat meer deze week, waaronder de jaarlijkse fysieke redactievergadering van Het Register en enkele opnamen voor de RB Podcast. Maar in vergelijking met onze RB Dag was dat natuurlijk allemaal maar klein bier.

Sylvester Schenk

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten