Als inhoudingsplichtige uitbetaler, ben je wettelijk verplicht om uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) voor 1 februari 2024 bij de Belastingdienst te melden. Indien er in 2023 betalingen zijn gedaan aan personen die niet als ondernemer binnen je organisatie werken en ook geen (fictieve) dienstbetrekking hebben, dien je de gegevens van de UBD aan de Belastingdienst door te geven.

De gegevens van de UBD lever je bij de Belastingdienst aan als de ontvanger van de UBD aan de volgende criteria voldoet:

  1. De ontvanger van de UBD is een natuurlijk persoon.
  2. De ontvanger van de UBD is niet bij jou in dienstbetrekking.
  3. De ontvanger van de UBD factureert niet of stuurt een factuur zonder btw, zoals bijvoorbeeld het geval is bij vrijgestelde prestaties of gebruikmaking van de kleineondernemersregeling.

Voorbeelden hiervan zijn onder andere betalingen aan sprekers, auteurs, deelnemers aan medische proeven, en particulieren voor diensten zoals schoonmaken, onderhoud, verbouwingen en andere klussen. Ook betalingen door (tand)artsen aan waarnemers vallen onder deze renseigneringsplicht. Sinds 1 januari 2022 hanteert de Belastingdienst twee categorieën uitbetalers: inhoudingsplichtige en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers.

Inhoudingsplichtige uitbetaler

Een inhoudingsplichtige uitbetaler is degene met een loonheffingennummer die verplicht is loonheffing aan te geven. Ook collectieve beheersorganisaties vallen onder deze categorie.

Indien je een inhoudingsplichtige uitbetaler bent, ben je vanaf 1 januari 2022 verplicht om gegevens over overgemaakte bedragen aan derden te registreren. De gegevens van betalingen in 2023 dienen voor 1 februari 2024 te worden verstrekt. Inhoudingsplichtige uitbetalers die reeds bekend zijn bij de Belastingdienst vanwege eerdere UBD-aanmeldingen, ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Belangrijk: Zelfs zonder uitnodiging ben je als inhoudingsplichtige uitbetaler verplicht deze gegevens te verstrekken. De volgende gegevens dienen te worden verstrekt:

  • Het bedrag dat is overgemaakt (of de waarde in het economische verkeer van de beloning in natura);
  • De datum van overmaking;
  • Persoonlijke gegevens van de ontvanger, waaronder het burgerservicenummer (BSN), naam, adres, en geboortedatum. Indien deze gegevens nog niet beschikbaar zijn, dien je deze alsnog op te vragen.

Niet-inhoudingsplichtige uitbetaler

Een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler is degene zonder loonheffingennummer. Als niet-inhoudingsplichtige uitbetaler hoef je alleen gegevens over overgemaakte bedragen aan derden te registreren en te verstrekken indien je een uitnodiging van de Belastingdienst hebt ontvangen. In tegenstelling tot de inhoudingsplichtige uitbetaler mag je het BSN van ontvangers van betalingen niet vastleggen en dus ook niet aanleveren.

Meer informatie over UBD en hoe de UBD kan aanleveren, vind je op de website van de Belastingdienst. Let op: lever de UBD gegevens voor 1 februari 2024 aan. De Belastingdienst gaat dit jaar minder soepel om met te late aanleveringen dan vorig jaar.

PE-cursus Actualiteiten loonheffingen

Ontdek nu alles over loonheffingen in ons interessante cursus Actualiteiten loonheffingen. Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van loonheffingen. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

 PE-cursus Actualiteiten loonheffingen  

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten