Het Ministerie van Financiën heeft de Tweede Kamer via een kamerbrief op 15 april 2024 op de hoogte gebracht van belangrijke aanpassingen in het toekomstige box 3-stelsel, met name gericht op familiebedrijven. Volgens het ministerie zal het concept wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 een opmerkelijke wijziging ondergaan, waarbij de behandeling van aandelen in familiebedrijven wordt herzien. Echter, de voorgestelde invoeringsdatum van 1 januari 2027 voor deze wet blijkt volgens het ministerie ambitieus te zijn, wat mogelijk zal leiden tot een gefaseerde implementatie van het wetsvoorstel.

In de kamerbrief van 15 april 2024 heeft het ministerie van Financiën de Tweede Kamer o.a. over het toekomstig stelsel box 3 geïnformeerd. Het concept wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 wordt ten aanzien van familiebedrijven aangepast. Voor aandelen in familiebedrijven gaat niet langer de vermogenswinstbelasting gelden, maar deze aandelen gaan onder het reguliere regime van de vermogensaanwasbelasting vallen. Daarnaast meldt het ministerie van Financiën dat de invoering van de Wet werkelijk rendement box 3 op 1 januari 2027 erg ambitieus blijkt te zijn. Het ministerie verwacht dat het wetsvoorstel in de huidige vormgeving niet volledig in 2027 geïmplementeerd kan worden en denkt aan het ‘gefaseerd’ invoeren. Wat dat precies inhoudt, is nog niet bekend. Verder blijkt uit een analyse dat het nieuwe stelsel naar verwachting te complex is voor belastingplichtigen met bezittingen waarvan geen gegevens vooraf ingevuld kunnen worden. Daarvoor moet een nieuwe handhavingsstrategie ontwikkeld worden. Als belastingplichtigen zelf meer gegevens moeten invullen, leidt dit tot meer benodigd toezicht achteraf.

Het RB heeft hierop de RB notitie – Toekomstig stelsel box 3 (periode vanaf 2027) aangepast. Hiermee is de Toolbox Box 3 weer up-to-date.

De Toolbox Box 3 bestaat uit:

§  RB Notitie Box 3 – Wet rechtsherstel box 3 (periode 2017-2022)

§  RB Notitie Box 3 – Overbruggingswet box 3 (periode 2023-2026)

§  RB Notitie Box 3 – Toekomstig stelsel box 3 (periode vanaf 2027)

§  RB Notitie Box 3 – Jurisprudentie en andere actualiteiten

§  Fiscaal model Box 3 – Bezwaarschrift tegen aanslag inkomstenbelasting box 3

§  Fiscaal model Box 3 – Ambtshalve vermindering van de aanslag inkomstenbelasting box 3

§  Fiscaal model Box 3 – Inventarisatielijst werkelijk rendement box 3 voor periode 2017-2022

§  Fiscaal model Box 3 – Analyse wettelijk systeem of rechtsherstel – jaar 2017-2022

De hele Toolbox Box 3 vind je ons dossier box 3.

PE-cursus Bereid je voor op de publicatie van arresten over box 3 van Hoge Raad in augustus

Ontdek nu alles over box 3 in onze interessante cursus Bereid je voor op de publicatie van arresten over box 3 van Hoge Raad in augustus. Let op: je hebt de mogelijkheid om dit waardevolle webinar terug te kijken tot 31 december 2024. Mis deze unieke kans niet om je volledig voor te bereiden op de arresten van box 3 van de Hoge Raad, die in augustus of september worden gepubliceerd. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in!

 PE-cursus Bereid je voor op de publicatie van arresten over box 3 van Hoge Raad in augustus 

Downloadbaar bestand

wetten.jpg

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten