Familiebedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Zij zorgen voor werkgelegenheid, verduurzaming en innovatiekracht. De overheid stimuleert het ondernemersklimaat voor deze familiebedrijven door middel van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Het RB is voorstander van die regeling, maar ziet ook ruimte deze effectiever in te zetten. Om die reden heeft het RB een position paper geschreven over dit onderwerp.
In deze position paper doet het RB de volgende voorstellen om de BOR eerlijker, eenvoudiger en meer eigentijds te maken:
- Vereenvoudig de BOR door vastgoedexploitatie bij wet aan te merken als beleggingsvermogen;
- Realiseer een meer eerlijkere verdeling door reële bedrijfsopvolgingen tot een ondernemingsvermogen van € 5 miljoen vrij te stellen van belastingheffing, waarbij de fiscale boekwaarde het uitgangspunt is;
- Verleen bij bedragen boven € 5 miljoen een tegemoetkoming van 50% op de te betalen belasting, welke renteloos mag worden afgelost;
- Versoepel de voortzettingsvereiste bij faillissement ten tijde van crisis voor bonafide ondernemers.
Download de position paper: BOR kan eerlijker, eenvoudiger en meer eigentijds
De BOR: een veelbesproken onderwerp
De BOR trekt de aandacht, zowel in politiek opzicht als bij maatschappelijke organisaties en bij verschillende leden. Zo organiseerde Martin Hommersom, bestuurslid van het RB, kort geleden nog een bijeenkomst over dit onderwerp, waar vanuit meerdere hoeken grote belangstelling voor was -ook vanuit de politiek-. Zo sloot ook CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch aan.
V.l.n.r.: Martin Hommersom LLM RB (bestuurslid RB), prof. dr. mr. Bernard Schols (hoogleraar Successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Ing. Moustafa Amhaouch (2e kamerlid CDA) en mr Sylvester Schenk RB (fiscaal directeur RB).