Ben jij of je klant wellicht van plan om de IB-onderneming (eenmanszaak of gerechtigdheid in een vennootschap onder firma) met terugwerkende kracht geruisloos in te brengen in een besloten vennootschap? Vergeet dan vooral niet om de voorovereenkomst of intentieverklaring, samen met het bijbehorende geleideformulier, tijdig te verzenden! 

Het fiscale recht kent tal van deadlines, en eind september is een van die belangrijke deadlines, specifiek voor de verplichte registratie van de voorovereenkomst of intentieverklaring voor de geruisloze inbreng met beoogde terugwerkende kracht. 

Geruisloze inbreng in een BV 

Ben jij of is jouw klant van plan om de IB-onderneming om te zetten in een BV? Dan behoort geruisloze omzetting, zonder fiscale afrekening, tot de mogelijkheden. Bij deze vorm kan onder bepaalde voorwaarden worden gekozen voor een overgangsdatum in het verleden (de terugwerkende kracht). 

De (fiscaal) geruisloze inbreng van een onderneming in een besloten vennootschap met terugwerkende kracht is enkel mogelijk naar het begin van het boekjaar, meestal dus naar 1 januari. Om gebruik te kunnen maken van terugwerkende kracht naar 1 januari, moet de voorovereenkomst of intentieverklaring getekend zijn en samen met een geleideformulier uiterlijk op 30 september zijn ontvangen door de Belastingdienst!

Geleideformulier 

Let op: Verstuur de stukken aangetekend en bewaar het verzendbewijs samen met een kopie van de ondertekende documenten. De Belastingdienst verzendt geen ontvangstbevestiging. 

In overeenstemming met de overige voorwaarden die van toepassing zijn op geruisloze inbreng, dient de besloten vennootschap te zijn opgericht en moet de inbreng van de onderneming worden voltooid binnen 15 maanden na de gekozen overgangsdatum. Als je hebt gekozen voor terugwerkende kracht naar 1 januari 2023, dient de oprichting van de besloten vennootschap en de inbreng van de onderneming te zijn voltooid vóór 1 april 2024. 

Als de voorovereenkomst of intentieverklaring eenmaal is geregistreerd en de oprichting en inbreng worden uitgesteld naar het volgende jaar, hoeft er geen nieuwe registratie plaats te vinden. In het besluit Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting; geruisloze omzetting; standaardvoorwaarden en toelichting is vorenstaande uitgelegd onder 12.1. 

Ontdek nu alles over de inbreng in een BV in onze PE-cursus Inbreng van een IB-onderneming in een BV inclusief de rekentechniek.  

Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van formeel belastingrecht. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in! 

Check ook onze inbreng modellen (alleen beschikbaar voor leden). Ze zijn recent weer helemaal geüpdatet.

 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten