Bij de aankondiging van de verlenging van het steun- en herstelpakket vorige week, heeft het kabinet ook een aantal fiscale maatregelen verlengd. Onderstaand tref je een overzicht van deze maatregelen aan.

Belastingschulden
Het kabinet houdt de datum van 1 juli 2021 in stand als het moment waarop ondernemers de betaling van hun nieuw opkomende fiscale betalingsverplichtingen hervatten. Voor de loon- en omzetbelasting betekent dit dat de belasting over het laatste belastingtijdvak voor 1 juli 2021 tijdig moet worden voldaan. Het tijdig voldoen aan de nieuw opkomende verplichtingen is een voorwaarde voor het recht op de betalingsregeling. Is bijzonder uitstel van betaling aangevraagd, zonder verlenging, en zijn tot 1 juli 2021 niet alle nieuw opkomende verplichtingen voldaan? Dan kan alsnog voor 1 juli 2021 verlenging van bijzonder uitstel van betaling worden aangevraagd, of betaling voor 1 juli 2021 van de niet betaalde nieuw opgekomen verplichtingen, om in aanmerking te komen voor de betalingsregeling. Zie ook het bericht hierover op de website van de Belastingdienst. Overigens bestaat de mogelijkheid om een schuldenoverzicht op te vragen bij de ontvanger.

Aflossen opgebouwde belastingschuld
De datum waarop ondernemers uiterlijk moeten starten met het aflossen van de opgebouwde belastingschuld wordt verplaatst van 1 oktober 2021 naar 1 oktober 2022. Het kabinet verlengt de aflossingstermijn van de opgebouwde belastingschulden van 36 naar 60 maanden. Eerder afbetalen kan altijd. Het kabinet kiest er niet voor om de belastingschuld op generieke wijze (geheel of gedeeltelijk) kwijt te schelden.

Invorderingsrente stapsgewijs
Sinds 23 maart 2020 is het percentage invorderingsrente op 0,01% gesteld. Op 1 januari 2022 wordt het percentage invorderingsrente op 1% vastgesteld en vanaf dan langzaam weer verhoogd. Zo gaat deze op 1 juli 2022 naar 2%, op 1 januari 2023 naar 3% en vervolgens op 1 januari 2024 naar 4%.

Fiscale maatregelen
Een aantal fiscale maatregelen loopt af per 30 juni 2021. Het kabinet verlengt deze fiscale maatregelen tot 1 oktober 2021. Het gaat daarbij om:

  1. het uitstel van administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen;
  2. het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers;
  3. de onbelaste reiskostenvergoeding;
  4. de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen;
  5. het btw-nultarief op mondkapjes;
  6. de btw-vrijstelling voor de uitleen van zorgpersoneel;
  7. het btw-nultarief op COVID-19- vaccins en testkits; en
  8. het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters als zij van hun hypotheekverstrekker een hypotheekbetaalpauze krijgen.

Het tijdelijk verlaagde btw-tarief op de sportlessen die sportscholen online aanbieden liep door totdat de verplichte sluiting van sportscholen werd opgeheven. Tot groepslessen binnen weer zijn toegestaan blijft het verlaagde tarief gelden op het aanbieden van online lessen die deze groepslessen tijdelijk vervangen.

Urencriterium ondernemersfaciliteiten
Voor het urencriterium geldt voor ondernemers in de periode 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 dat zij geacht worden ten minste 24 uren per week aan hun onderneming te hebben besteed, ook als ze die gelet op de crisis niet daadwerkelijk hebben besteed. Vanaf 1 juli 2021 tellen alleen de uren die de ondernemers daadwerkelijk aan hun ondernemingen besteden mee voor het urencriterium.

Wil je alles nog eens rustig nalezen?

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten