Het is bijna Prinsjesdag. Dat betekent dat er ook dit jaar weer volop gespeculeerd wordt over de inhoud van het Belastingplan. Wat liggen er aan adviezen voor 2023? We vroegen IB Winst commissievoorzitter Bram Faber wat hij verwacht en hoopt terug te zien op 20 september.
‘Ik ben vooral bang voor een rekening voor ondernemers. De overheid heeft namelijk meerdere – zeer forse – steunpakketten opgezet de afgelopen jaren. Eerst voor de coronacrisis, daarna voor de energiecrisis en momenteel wordt gekeken naar de reparatie van de koopkracht. Mijn vermoeden is dat de rekening hiervan bij ondernemers komt te liggen. Zij lijken – als ik dit allemaal zo volg – echt het kind van de rekening te worden.
Het is volgens mij nog nooit gelukt om het Belastingplan volledig geheim te houden tot Prinsjesdag en ook nu heb ik al wat mogelijke onderdelen voorbij zien komen. Bijvoorbeeld de afschaf van de fiscale oudedagsreserve, de verdere beperking van de zelfstandigen aftrek en waarschijnlijk gaat ook de vennootschapsbelasting op de schop. Niet in regelgeving, maar in tarieven en schijfgrenzen. En dat is niet voor het eerst. Het zijn allemaal oplossingen die de staat geld (moeten) gaan opleveren, maar als ondernemer word je er een beetje zuur van.
Tegenover dit ‘zuur’ staat nog bar weinig aan ‘zoet’. Helemaal als je dit ziet in het perspectief van bijvoorbeeld de maatregelen rondom excessief lenen, het salaris van de dga en de voorstellen rondom het tarief in box 2. Wel worden de ondernemers gevraagd te blijven investeren. Zo stijgt naar verwachting het budget voor de energie-investeringsaftrek en wordt er bewust ingespeeld op verdere verduurzaming. Hoewel dat laatste in de kern positief is, bestaat het risico dat de ‘rek’ er binnen de bedrijven zo wel uitgaat.
Misbruikbestrijding zal ook in de plannen een plek krijgen. En dat is op zich goed. Ook ondernemers varen bij een goede, juiste en rechtvaardige belastingheffing, maar houdt dit wel eenvoudig!’
Als je zelf één suggestie mocht doen voor het Belastingplan, wat zou het dan zijn?
‘Ik zoom dan niet zozeer in op een specifieke maatregel, maar meer op een vereenvoudiging van het systeem als zodanig. Een stelsel zonder een overvloed aan regels en zonder een overkill in regels. Klinkt simpel, maar dat is in de praktijk lastiger dan het lijkt. Ik pleit daarbij voor goed doordachte wetsvoorstellen, waarbij – helemaal in een tijd met uitdagende maatschappelijk dossiers – sprake moet zijn van een faire share in de lasten en de lusten. Laat de voorstellen die aankomende Prinsjesdag worden gepresenteerd daartoe een eerste stap zijn.’