Burgers, organisaties en juridische professionals, zoals advocaten en belastingadviseurs kunnen vanaf 4 september 2023 digitaal te procederen bij alle rechtbanken voor zaken met betrekking tot rijksbelastingen.  

Dit betekent dat je via het beveiligde online platform ‘Mijn Rechtspraak’ rechtsgeschillen kunt behandelen zonder fysieke aanwezigheid op de rechtbank. Deze mogelijkheid bestond al eerder voor hoger beroep in rijksbelastingzaken.  

Toegang via ‘Mijn Rechtspraak’ 

Met behulp van het beveiligde Mijn Rechtspraak portaal kun je nu digitaal procederen in zowel nieuwe als lopende zaken met betrekking tot rijksbelastingen. Afhankelijk van je rol log je in met DigiD (voor burgers), eHerkenning (voor organisaties, belastingadviseurs en andere juridische professionals) of de Advocatenpas (voor advocaten). Dit digitale proces biedt snel toegang tot documenten uit je eigen dossier en draagt bij aan het verminderen van papiergebruik. 

Project Digitale Toegang

Het digitaal procederen in rijksbelastingzaken maakt deel uit van het ‘Project Digitale Toegang’ van de Rechtspraak. Dit project heeft als doel om in de komende jaren eenvoudige digitale toegang te bieden aan alle mensen die op zoek zijn naar gerechtigheid, en hun vertegenwoordigers in de rechtsgebieden van civiel recht en bestuursrecht.  

Hoewel digitaal procederen momenteel op vrijwillige basis is, zal het op een later moment verplicht worden gesteld voor juridische professionals. Meer hierover lezen? Zie hiervoor Digitalisering rechtspraak 

Ontdek nu alles over formeel belastingrecht in onze PE-cursussen:

 Actualiteiten Formeel Belastingrecht

 Bezwaar en Beroep

 Formeel belastingrecht – Capita selecta 

Mis deze unieke kans niet om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van formeel belastingrecht. Bovendien, als kers op de taart, verdien je waardevolle PE-punten door deel te nemen! Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in! 

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten