Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft gereageerd en verduidelijkingen gevraagd op een aantal wijzigingen in het Besluit Bestuurlijke Boeten Douane (BBBD) en het Handboek Douane. De voorgestelde wijzigingen vinden hun grondslag in de wens om de reguliere navorderingstermijn te normaliseren en de verlengde navorderingstermijn weer tot uitzondering te kwalificeren. Hiermee worden onjuistheden en onvolkomenheden die niet opzettelijk zijn gepleegd gedecriminaliseerd, hetgeen een goede ontwikkeling is, aldus het RB.

Het RB mist de visie van de staatssecretaris op de (door)ontwikkeling van de bestuurlijke boeten. “Het is al decennialang een breed gedragen wens om handhaving van een deel van de onregelmatigheden binnen het douanerecht te verplaatsen van het strafrechtelijk kader naar de bestuurlijke boeten”, aldus directeur Fiscale Zaken van het RB, Sylvester Schenk.
“In het kader van deze wijzigingen wordt weliswaar aangegeven dat de aanpassing vooruitloopt op een totale herijking van het sanctiestelsel, maar een concrete visie en tijdspad hiervoor ontbreken. Daarover willen wij graag snel duidelijkheid”, sluit Schenk af. 

De reactie van het RB is opgesteld door Bureau Vaktechniek in samenwerking met onze vertegenwoordiger in het overleg Douane-Bedrijfsleven

Deel dit nieuwsbericht

Recente nieuwsberichten